Kaffens historie

Ifølge legenden fortælles det, at være en etiopisk gedehyrde der først opdagede kaffebønnen og effekten af denne. Han oplevede at hans geder blev enormt aktive af spise nogle bestemte røde bær og besluttede sig derfor at medbringe dem hjem til nærmere undersøgelse på det lokale kloster. Munkeklostrene i Etiopien fungerede dengang som forskningsklaver for natur og fysik og her blev bærrene eksperimenteret med.
Efter mange forsøg  fandt man endelig ud af, at riste bærrene og tilsætte dem kogende vand og den første kop kaffe havde set dagens lys. Klostret fik herefter navnet ”det vågne kloster”.

Ifølge Wikipedia starter kaffens historie rigtig nok i Etiopien i Kaffa-provinsen. Her voksede kaffetræet, ”coffea arabica” i bjergområderne. Fra Etiopien kom kaffen til Yemen via havnebyen Mocka. Kaffedrikningen udbredte sig videre til den islamiske verden, hvoraf vores ord for kaffe kommer af det arabiske ”Qahwa”. Først i begyndelsen af 1700 tallet blev kaffen populær i Europa og populariteten voksede hurtigt. Kaffehuse skød op alle steder, men specielt i Italien, Frankrig, Storbritannien, Holland og Tyskland. Til at starte med var det en drik der kun blev nydt af overklassen og var således helt eksklusivt. Denne ”aristokratiske drik”, slap dog fri af sit ry og  blev med tiden nydt af alle sociale lag.

Kaffe kulturen

Danmark er den tredje største kaffedrikkende nation, kun overgået af Sverige og Finland. Hertil kan konstateres at vi elsker kaffe. Vi drikker morgenkaffe, formiddagskaffe, eftermiddagskaffe og aftenkaffe og ja, så er der jo alle de mellemliggende kaffepauser.

Ifølge Danmarks statistik drikker vi i gennemsnit 20 millioner kopper kaffe om dagen, der cirka svarer til 4 kopper kaffe pr. person og i de fleste hjem verden over, starter dagen vel også nærmest rutinemæssigt med at tænde for kaffemaskinen eller elkedlen.
Vi har behov for denne sorte drik som jager trætheden væk og kickstarter vores hjerneceller så vi tænker klarerer og gør os parate til at indtage dagens udfordringer.

Kært barn har mange navne og dette ikke mindst også kaffen; black power, sort mosevand, hjernejuice, truckertjære og ja, det fortsætter. Kaffen er i dag ikke bare en drik, men en kultur hvor hver kaffe tilhænger har deres egne små ritualer omkring hvordan, hvornår og hvorfor de indtager kaffe.

Kaffen kommer i et utal af smagsvariationer og i dag kan man sågar uddannes til, hvordan en ordentlig kop kaffe skal tilberedes omend også drikkes. Der er til gengæld stor forskel på hvilken type kaffe de unge og ældre drikker. Den ældre generation og oftest folk på landet der holder  traditionen og rutinen tro fast på filterkaffen, hvorimod de unge er mere til Caffé Latte og espresso. De unge ser kaffen mere som en eksklusiv og dyr nydelse frem for et egentligt behov. Dermed tyder meget også på, at kaffevanerne vil ændre sig over de næste 10-20 år.

Kaffens fordele

Udover at være en kickstarter, viser ny viden også fordelene ved at drikke moderate mængder kaffe. Faktisk viser det sig, at den dårlige samvittighed de fleste hidtil har kendt til ved indtagelse af denne koffeinholdige drik, rent faktisk er med til at forebygge en del sygdomme. .

Koffeinen i kaffe har en positiv effekt på kredsløbet. For eksempel kan patienter med åreforkalkning gå op til 3 gange så meget, hvis de dagligt indtager op til 6 kopper kaffe.

Forskning tyder også på, at kaffe modvirker så alvorlige sygdomme som galdesten, Alzheimers, Parkinsons og en række kræftformer. Heriblandt brystkræft, tyktarmskræft og endetarmskræft.

Drikker du op til seks kopper kaffe om dagen, nedsætter du risikoen for at udvikle type 2 diabetes med op til 30 procent eftersom kaffen er med til at forbedre insulinfølsomheden.

Lykkefølelse får os til at drikke mere kaffe

Koffein øger også udskillelsen af signalstoffet dopamin. Dopamin er det signalstof i hjernen, der vækker følelser som motivation og belønning. Når du oplever noget godt i dagligdagen, vil dopamin fylde os med velvære, og vi bliver motiverede til at gøre ting, der udløser mere dopamin, for eksempel at drikke mere kaffe.
Så for at opsummere på få linier, er verden glade for kaffe, sammenlagt med de fordele kaffen medbringer os kaffeglade mennesker.

Køb din yndlingskaffe hos kaffedeal

admin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *